Rekenmachine

Rekenmachines zijn niet weg te denken uit het moderne leven. Bovendien zijn ze goedkoper en veelzijdiger dan ooit te voren. Hoe is dat zo gekomen?

Een wereld vol rekenmachines

Rekenmachines (ook wel bekend als calculators) zijn tegenwoordig overal te vinden. Tik rekenmachine in op Google en er verschijnt meteen een online versie waarmee een zeer groot aantal lastige berekeningen kunnen worden gedaan. Daarnaast zijn er talloze websites te vinden die virtuele modellen aanbieden. Hetzelfde geldt trouwens voor elk besturingssysteem op desktop of laptop. En zelfs de meest eenvoudige mobiele telefoon beschikt over een rekenmachine.

Geschiedenis

Mensen gebruikten al ver voor onze jaartelling telramen om berekeningen mee te doen. Pas in de 17de eeuw werd een eerste alternatief ontwikkeld in de vorm van de mechanische calculator. De mechanische rekenmachine wordt beschouwd als de voorloper van onze computer, wat eigenlijk een programmeerbare rekenmachine is. Vanaf de 19de eeuw werden er talloze varianten van de rekenmachine uitgevonden, waaronder de kassa. Net als de eerste computers waren elektronische rekenmachines enorme machines die door specialisten bediend werden.

Zakrekenmachine

Wanneer we aan rekenmachines denken hebben we hoogstwaarschijnlijk de zakrekenmachine in gedachten. De eerste draagbare elektronische rekenmachine werd door Texas Instruments in 1967 gepresenteerd. Met deze rekenmachine kon men op- en aftrekken, vermenigvuldigen en delen. Een aangehechte rol papier printte het resultaat van berekeningen uit. In 1971 werd door Busicom het welbekende LED-scherm toegevoegd. Binnen tien jaar kelderde de prijzen van rekenmachines en kregen ze hun definitieve vorm. Dankzij extra knoppen werd het mogelijk om complexe berekeningen te doen. Door het bescheiden energiegebruik gebruiken rekenmachines steeds vaker zonnecellen in plaats van batterijen.

Casio fx-82: de standaard

Betaalbaarheid zorgde ervoor dat rekenmachines een vaste plek kregen in wiskundeonderwijs. Ondanks de opkomst van computers, tablets en internet behoort de calculator nog steeds tot de vaste uitrusting van menig scholier. De klassieke wetenschappelijke rekenmachine voor school is de Casio fx-82. Door de jaren heen is deze misschien van uiterlijk veranderd maar hij heeft altijd dezelfde functionaliteiten behouden als geïntegreerde en trigonometrische functies, automatische breukberekening en statistische berekening. Casio is al jaren marktleider op het gebied van draagbare en goedkope rekenmachines met Sharp en Texas Instruments als traditionele concurrenten. In het duurdere segment beschikken rekenmachines over grotere schermen met hoge resolutie waarmee visuele resultaten van berekeningen goed in beeld kunnen worden gebracht.