BTW berekenen aan buitenland

Btw berekenen aan buitenland. Wilt u de Btw berekenen over producten of diensten die u aan het buitenland levert? Dan dient u voor de Btw uit te gaan van het land waar u de goederen of diensten levert, of ze maakt. Het land waar u de waarde toevoegt geldt voor het Btw-tarief, waardoor daar geen eenduiding antwoord over valt te geven. Het is van belang om goed naar uw eigen situatie te kijken en de Btw te berekenen op basis van het productie- of leveringsproces zoals u dat toepast.

Consumenten in het buitenland

Levert u aan consumenten in het buitenland? Dan dient u eigenlijk altijd de Nederlandse Btw in rekening te brengen, bijvoorbeeld wanneer u iemand in Duitsland of in Belgiƫ een dienst of een product levert. Uiteraard dient u de Btw die u ontvangt vervolgens af te dragen aan de Belastingdienst in Nederland. U mag daarop de betaalde Btw in mindering brengen, waardoor het een goed idee is om altijd zelf uw betaalde Btw te berekenen.

Zakelijke klanten en Btw verleggen

Heeft u zakelijke klanten in het buitenland, binnen de EU en beschikken zij in dat land over een Btw-nummer? Dan heeft u de mogelijkheid om de Btw te verleggen, wat betekent dat u het niet in rekening hoeft te brengen. U zet het totale bedrag aan diensten of goederen op de factuur en maakt vervolgens een melding van het verleggen van de Btw, naar uw afnemer. Houd er rekening mee dat het verleggen van de Btw niet hetzelfde is als het in rekening brengen van 0% Btw! U vermeldt geen percentage op de factuur, aangezien dat afhankelijk is van de regels in het land van de afnemer.

Klanten buiten de EU

Heeft u klanten buiten de EU en levert u hen goederen? Dan is er sprake van export en dient u hen 0% Btw in rekening te brengen. Houd er echter rekening mee dat het verstandig is om contact op te nemen met de Belastingdienst, om er hier in Nederland voor te zorgen dat u aan de Btw-verplichtingen zal voldoen. Zorg er in ieder geval voor dat u de zakelijke gegevens van uw afnemer paraat heeft, zodat u de Belastingdienst aan kunt geven waar het om gaat en u de juiste Btw berekening kunt maken.