Hoe kan ik de BTW berekenen?

Hoe kan ik de BTW berekenen? Wilt u de BTW berekenen die u heeft ontvangen of betaald, bijvoorbeeld omdat het kwartaal voorbij is en u de Btw-aangifte bij de Belastingdienst dient te doen? U kunt uitgaan van de verkoopprijzen die u rekent, maar u kunt de BTW ook terugrekenen op het moment dat u alleen de consumentenprijs weet. Verder is het mogelijk om de hoge en lage tarieven voor de Btw uit te splitsen, door de rekeningen in twee delen in de administratie op te nemen.

Verkoopprijs plus de BTW

Indien u bijvoorbeeld voor €100 verkoopt, kunt u op een heel gemakkelijke manier berekenen hoeveel BTW u daarover dient te heffen. Indien het niet gaat om een eerste levensbehoefte dient u het hoge tarief van 21% te berekenen. Dat betekent in dit geval dat u het bedrag mag vermenigvuldigen met 121%, om uit te komen bij het bedrag inclusief de Btw dat u dient te rekenen. Dat betekent dat u €100 x 121% dient uit te rekenen, om uit te komen op een bedrag van €121, inclusief de BTW . U dient €21 BTW in rekening te brengen, iets dat u kunt zien aan het feit dat €21 precies 21% bedraagt van de verkoopprijs van €100.

BTW terugrekenen op een aankoop

Heeft u al een aankoop gedaan en wilt u terugrekenen hoeveel BTW u als ondernemer betaalt heeft, bijvoorbeeld om dit te kunnen verrekenen met de BTW die u aan de andere kant af dient te dragen? Ga uit van het bedrag dat u heeft uitgegeven, bijvoorbeeld €100. In dit geval staat dit bedrag voor 121% van de verkooprijs. Dat betekent dat u €82,64 betaalt heeft voor het product of de dienst. 21% van dit bedrag is €17,36. Tel de beide bedragen bij elkaar op en u zal merken dat u weer uitkomt op de totale prijs van €100. U kunt tot deze bedragen komen door de aankoopprijs van €100 te delen door 121%. U komt dan uit bij 1%, het bedrag dat u mag vermenigvuldigen met 100% om uit te komen op de daadwerkelijke verkoopprijs, exclusief Btw.

Gecombineerde BTW

Heeft u een rekening ontvangen met daarop een deel belast tegen 21% en een deel belast tegen 6%? Dan is het verstandig om de rekening uit te splitsen in twee delen. Op die manier kunt u de bedragen tegen de juiste BTW verrekenen. Het is niet toegestaan om de beide onderdelen te middelen, nog los van het feit dat veel administratieprogramma’s dan uit zouden komen op een Btw-percentage dat we in Nederland niet kennen.