BTW betalen en verrekenen

BTW betalen en verrekenen. U dient als ondernemer BTW te berekenen op het moment dat u een product of een dienst verkoopt. Dat betekent dat u de verkoopprijs ontvangt (bijvoorbeeld €100), maar u daarnaast ook €21 aan BTW op uw rekening bij kunt schrijven. De BTW is echter niet voor u als ondernemer bedoeld, maar voor de Belastingdienst. Aan de andere kant dient u BTW te betalen wanneer u een zakelijke aankoop doet. Dit bedrag is niet voor de ontvangende partij bedoeld, maar ook voor de Belastingdienst. Als ondernemer mag u de BTW verrekenen, om een netto bedrag te betalen of te ontvangen.

BTW betalen bij inkopen

Dient u inkopen te doen, om van start te kunnen gaan met uw onderneming? Of dient u kosten te maken in de vorm van onderhoud aan uw zakelijke auto, of een dienstreis naar een klant van u? U dient dan BTW te betalen op het moment dat u de aankoop doet, maar u mag deze terugvragen aan de Belastingdienst. Alleen eindgebruikers dienen de BTW te betalen, waardoor u daar als ondernemer geen omkijken naar heeft.

BTW ontvangen bij verkopen

Aan de andere kant ontvangt u BTW van eindgebruikers of afnemers, op het moment dat ze producten of diensten bij u afnemen. Indien de producten voorzien dienen te worden van BTW (hoog of laag) dient u dat iedereen in rekening te brengen, ook als u levert aan een zakelijke klant die de BTW mag verrekenen. U ontvangt de bedragen aan BTW en u dient deze vervolgens aan het eind van het kwartaal (of een andere periode) af te dragen aan de Belastingdienst.

BTW berekenen en verrekenen

U kunt de BTW berekenen en verrekenen door alle bedragen aan BTW die u heeft ontvangen bij elkaar op te tellen. Heeft u bijvoorbeeld een omzet gedraagt van €25.000 en waren alle verkopen belast tegen het hoge tarief van 21%? Dan heeft u in totaal €30.250 op uw bankrekening bijgeschreven gekregen. U mag de €25.000 houden en gebruiken om uw eigen kosten te dekken, maar u dient de aanvullende €5.250 af te dragen aan de belastingdienst. Heeft u aan de andere kant voor €5.000 producten gekocht en daar een bedrag van €6.050 voor betaalt? Dan mag u de €1.050 aan BTW in mindering brengen op het ontvangen bedrag, waardoor u netto €4.200 aan de Belastingdienst af dient te dragen.